Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Υποχώρηση των ούλων: Τα αίτια και η αντιμετώπιση

Υποχώρηση των ούλων: Τα αίτια και η αντιμετώπιση

Η υποχώρηση των ούλων ονομάζεται υφίζηση.  Φυσιολογικά, ο ιστός των ούλων καλύπτει τις ρίζες των δοντιών, όταν όμως τα ούλα υποχωρούν οι ρίζες μένουν εκτεθειμένες , κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Σε αρχικό στάδιο, η υφίζηση συχνά παραμένει απαρατήρητη, ειδικά όταν δε συνοδεύεται από συμπτώματα. Ένα από τα συχνότερα αίτια είναι η πάροδος της ηλικίας. Η κύρια ανησυχία σε περιπτώσεις υφίζησης είναι ο κίνδυνος τερηδόνας, επιμόλυνσης ή ακόμα και απώλειας του δοντιού. Στην πρόσθια περιοχή του στόματος, που είναι συχνά ορατή κατά το χαμόγελο, μπορεί να προκληθούν και αισθητικά προβλήματα διότι το δόντι δείχνει αφύσικα μεγαλύτερο από το κανονικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η υφίζηση προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή και περιοδοντίτιδα (φλεγμονή του ιστού που περιβάλλει και στηρίζει τα δόντια), μπορεί όμως να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα με σωστή στοματική υγιεινή, ειδικά όταν έχουν ούλα λεπτού πάχους και εύθραυστης υφής.

Εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η υποχώρηση μπορεί να αναχαιτιστεί. Εάν όμως είναι σε προχωρημένο στάδιο, με εμφάνιση συμπτωμάτων όπως οδοντική υπερευαισθησία, πόνο ή επιμόλυνση τότε οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν βαθύ καθαρισμό (απόξεση), φαρμακευτική αγωγή και σε ορισμένες περιπτώσεις την τοποθέτηση μοσχεύματος στην περιοχή της ρίζας που έχει αποκαλυφτεί. Σε  περιπτώσεις υπερευαισθησίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικά βερνίκια ή τζελ για την ανακούφιση του ασθενή, ενώ αν η εικόνα να είναι ήπια, χωρίς συμπτώματα, δίνουμε οδηγίες για σωστή υγιεινή και ελέγχουμε προληπτικά τα ούλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εάν υπάρχει σοβαρό αισθητικό πρόβλημα λόγω της υφίζησης, οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν τοποθέτηση σύνθετης ρητίνης στην επιφάνεια της ρίζας , στο χρώμα των ούλων που απουσιάζουν, ορθοδοντική διευθέτηση των δοντιών εφόσον υπάρχουν στραβά δόντια που προκαλούν την υφίζηση, καθώς και τοποθέτηση μοσχεύματος στην εν λόγω περιοχή.

Η πιο σημαντική οδηγία για πρόληψη της υφίζησης είναι η αποφυγή χρήσης σκληρής οδοντόβουρτσας και η εφαρμογή ήπιας δύναμης κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.