Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Τι έθεσαν οι οδοντίατροι στο Υπουργείο και θα γίνει πραξη

Τι έθεσαν οι οδοντίατροι στο Υπουργείο και θα γίνει πραξη

Βρισκόμαστε εν μέσω της δεύτερης καραντίνας, με συνέπεια να έχει διαμορφωθεί ένα νέο δύσκολο περιβάλλον στον κλάδο των οδοντιάτρων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σταθούμε στη συνάντηση που ειχε γινει πριν από περίπου ένα μήνα μεταξύ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Τότε οι εκπρόσωποι των οδοντιάτρων είχαν τονίσει την ανάγκη διενέργειας τεστ ελέγχου για κορωνοιό σε όλους τους Οδοντιάτρους, την συμμετοχή Οδοντιάτρου στην αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, την αναμόρφωση του πλαισίου για την  κατ΄ οίκον νοσηλεία  και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας.
 
Κατά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τότε, αφού ειχε γινει ιδιαίτερη μνεία στην συμβολή του οδοντιατρικού σώματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένης της διαρκούς λειτουργίας των ιδιωτικών οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων, που είχε ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δημόσιων δομών υγείας από την αντιμετώπιση των αντίστοιχων περιστατικών, ειχαν τεθεί τα ακόλουθα θέματα:

1. Η ανάγκη διενέργειας, δωρεάν, επαναλαμβανόμενων και κατά προτεραιότητα τεστ ελέγχου για κορωνοϊό σε όλους τους οδοντιάτρους από τις δημόσιες δομές υγείας, λαμβανομένου υπόψη ότι οι οδοντίατροι είναι από τους πλέον εκτεθειμένους κλάδους στον κίνδυνο του κορωνοϊού αφού εργάζονται στην στοματική κοιλότητα των ασθενών και υπό συνθήκες συνεχούς έκλυσης αερολύματος.

2. Η κατά προτεραιότητα χορήγηση του εμβολίου της γρίπης σε όλους τους Οδοντιάτρους χωρίς ηλικιακά κριτήρια.

3. Η συμμετοχή οδοντιάτρου στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΔΥ, λαμβανομένου υπόψη του τρόπου μετάδοσης του ιού και της σημασίας της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία του ατόμου.

4. Η οικονομική στήριξη του κλάδου ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία δεδομένης της μείωσης του κύκλου εργασιών αλλά και της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης και προστασίας που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των οδοντιατρείων.

5. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη λειτουργία των Οδοντιατρικών Συλλόγων,  στην άσκηση του επαγγέλματος και στη δεοντολογία δεδομένου ότι μετά την ισχύ του ν. 3919/2011 έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην άσκηση του επαγγέλματος που δεν καλύπτονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, και ιδίως όσον αφορά την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα και δη εκείνων στα οποία μετέχουν οδοντίατροι.

Περαιτέρω, προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων.

6. Η ανάγκη έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η νόμιμη λειτουργία κινητών μονάδων και η κατ’ οίκον νοσηλεία, που καλύπτει ανάγκες ασθενών  που δεν δύνανται να μετακινηθούν (υπερήλικες, ασθενείς με κινητικά προβλήματα κ.λ.).

Το θέμα είναι λοιπόν ένα μήνα μετά απο αυτά, τι έχει πραγματοποιηθεί και τι έχει δρομολογηθεί να γίνει...