Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα στοματικά διαλύματα

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού τα στοματικά διαλύματα

Τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με το κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, μια ακόμη σημαντική είδηση έρχεται από αυτό το «μέτωπο», όντας άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στοματική μας κοιλότητα. Συγκεκριμένα ήρθαν στη δημοσιότητα  στοιχεία πως τα στοματικά διαλύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό του κορωνοϊού.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό  «JournalofDentalResearch». Εκεί οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φλοράνς Καρουέλ του Πανεπιστημίου Κλοντ Μπερνάρ της Λιόν, επισήμαναν ότι όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοια διαλύματα στην καθημερινότητα τους επειδή μπορεί να έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό, χωρίς να το ξέρουν, καθώς φαίνεται πως τα στοματικά διαλύματα με αντι-ιικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ιικού φορτίου στα άτομα που έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό και έτσι να περιορίσουν την μετάδοση του από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν κάποιος μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται.

Μάλιστα το προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας ότι όσοι είναι ασθενείς, πρέπει να χρησιμοποιούν τακτικά τα στοματικά διαλύματα, τουλάχιστον για τις περισσότερες μέρες καραντίνας. Όπως γράφει το Reuters, η στοματική κοιλότητα πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεια και μετάδοση του κορωνοϊού. Μάλιστα τονίζουν ότι ορισμένα διαλύματα στο εμπόριο που περιέχουν μερικές δραστικές ουσίες (povidone-iodine, chlorhexidine, hydrogenperoxide, cyclodextrin, Citrox, cetylpyridiniumchloride) πιθανώς μπορούν να αδρανοποιήσουν εν μέρει τον κορωνοϊό. Μπορεί λοιπόν να αποδειχθεί πως τα στοματικά διαλύματα, σε συνδυασμό φυσικά με το εμβόλιο, θα αποτελούν ένα ακόμη όπλο κατά του κορωνοϊού.

Το πλέον ενθαρρυντικό είναι πως τη μελέτη-έρευνα των Γάλλων υποστηρίζει και μια ακόμη έρευνα, αμερικανικής προέλευσης. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, από επιστήμονες του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας Κρεγκ Μέγιερς, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ιατρικής ιολογίας "JournalofMedicalVirology", το συμπέρασμα που διεξάγεται είναι ότι ορισμένα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μπορούν να αδρανοποιήσουν τους κορωνοϊούς και συνεπώς πιθανότατα είναι χρήσιμα για τη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 και της μετάδοσης του.