Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Σεμινάριο BLS 26/02/2022

Σεμινάριο BLS 26/02/2022

Η Στοματολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Αναισθησιολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν στις 26/2/2022, Σάββατο, Σεμινάριο Βασικής υποστήριξης της Ζωής (BLS) και την αυτόματη εξωτερική απινίδωση, στους χώρους του Εργαστηρίου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώρες 09:30 – 14:30. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων θα είναι 35 άτομα.

Παρακαλούμε ενημερώστε έγκαιρα έως 10/2/2022 για την πρόθεση συμμετοχής σας. Το κόστος του σεμιναρίου είναι 50€. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται με αποστολή mail στο [email protected].

Για τη δήλωση συμμετοχής χρειάζεται αποστολή ονόματος και πατρώνυμου στα Ελληνικά και Αγγλικά, ημερομηνία γέννησης, mail και τηλέφωνο επικοινωνίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις συμμετοχής, και εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, στο σεμινάριο μπορεί να συμμετέχει και προσωπικό των οδοντιατρείων.

Η συνολική διάρκεια του σεμιναρίου είναι περίπου 5 ώρες.

Απαιτείται προετοιμασία μέσω της πλατφόρμας cosy.erc.edu όπου μέσω ενός διαδραστικού προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για την πρακτική εξάσκηση κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου χορηγείται πιστοποιητικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης - ERC. Καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου ακολουθούνται με ακρίβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από την μετάδοση της νόσου COVID-19 όπως αυτά ορίζονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η Eξωνοσοκομειακή Kαρδιακή Aνακοπή (ΕΚΑ) αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου σε Ευρώπη και Αμερική, με περίπου 700.000 θύματα τον χρόνο. Η συνολική επιβίωση των θυμάτων, μετά από ΕΚΑ, δεν ξεπερνά το 10%. Καθώς, μετά από την καρδιακή ανακοπή, οι μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, ξεκινούν στα 3-5 λεπτά, και έχοντας ως δεδομένο ότι η άφιξη των υπηρεσιών προνοσοκομειακή φροντίδας μπορεί να καθυστερήσει έως και 6 -12 λεπτά, γίνεται φανερό ότι πολλές ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους γνώριζαν και ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Η έγκαιρη έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους γίνεται ακόμη πιο αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη ότι το 70% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής θα συμβεί ιδιωτικά, παρουσία μελών της οικογένειας ή άλλων παρευρισκομένων. Υπολογίζεται ότι η έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκομένους, σήμερα, δεν ξεπερνά σε ποσοστό το 20% των περιστατικών ΕΚΑ (με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα), ενώ η εκπαίδευση του πληθυσμού μπορεί να αυξήσει αυτό το ποσοστό, με άμεση αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των θυμάτων 2 με 4 φορές. Η εισαγωγή της εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά έχει ήδη ξεκινήσει σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, με εμφανή τα αποτελέσματα στα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκομένους άλλα και στα ποσοστά επιβίωσης μετά από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Θα παρατηρήσουμε όχι μόνο μια αύξηση στον αριθμό όσων επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή παγκοσμίως, αλλά επιπλέον και τα θετικά αποτελέσματα ενθουσιωδών και ενεργοποιημένων νέων ατόμων. Το σεμινάριο Βασικής υποστήριξης της Ζωής (BLS) με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή περιλαμβάνει όλες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αρχική αντιμετώπιση ενός θύματος σε καρδιακή ανακοπή. Επίσης περιλαμβάνει την διαχείριση ενός θύματος που έχει ενσφηνωμένο ξένο σώμα στον αεραγωγό (πνιγμονή) ή είναι θύμα πνιγμού καθώς και την τοποθέτηση του θύματος σε ασφαλή θέση (θέση ανάνηψης) σε περίπτωση απώλειας των αισθήσεων.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που θέλουν να εκπαιδευτούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Διοργανώνεται από το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Αναισθησιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχει κύριο ενδιαφέρον την έρευνα και την εκπαίδευση πάνω σε θέματα Βασικής και Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής. Είναι πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (erc.edu) και διοργανώνει από το 2002 σεμινάρια βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής που απευθύνονται σε ιατρούς, νοσηλευτές, φοιτητές ιατρικής και νοσηλευτικής, επαγγελματίες υγείας αλλά και σε οποιοδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται να εκπαιδευτεί πάνω σε θέματα υποστήριξης της ζωής.

Επιπλέον, κάθε χρόνο από το 2013 το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης διοργανώνει στο κέντρο του Ηρακλείου ενημερωτική εκδήλωση στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η ενημερωτική εκδήλωση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου αλλά και την ενημέρωση και την εκπαίδευση σε μαζική κλίμακα των πολιτών πάνω στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου από τη βαθμίδα του νηπιαγωγείου έως και του λυκείου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το BLS επικοινωνήστε με: [email protected]

Facebook: Basic Life Support- BLS Ηράκλειο

Instagram: bls_heraklion

www.simulation.med.uoc.gr