Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Ρητίνες μαζικής πλήρωσης

Ρητίνες μαζικής πλήρωσης

Εδώ και 10 χρόνια περίπου οι ρητίνες μαζικής πλήρωσης άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Οδοντιατρική και αντιπροσωπεύουν ακόμη μόνο το 16.9% των εσόδων από σύνθετες ρητίνες κάθε χρόνο. Υπάρχουν περίπου 180 ρητίνες στην αγορά, εκ των οποίων 26 ταξινομούνται ως μαζικής πλήρωσης. Είναι υλικά που έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα

-Είναι αισθητικά υλικά

-Πιο συντηρητικά

-Δεν απαιτούν μηχανική συγκράτηση

-Οι συγκολλούμενες αποκαταστάσεις μπορούν να ενισχύσουν τους υπάρχοντες οδοντικούς ιστούς

Μειονεκτήματα

-Πιο σύνθετη η διαδικασία τοποθέτησης τους

-Δύσκολη επίτευξη ανατομικής μορφολογίας

-Η διαδικασία τοποθέτησης είναι χρονοβόρα

Αν πρόκειται να βελτιώσουμε την επιτυχία των οπίσθιων αποκαταστάσεων ρητίνης, θα πρέπει να κατανοήσουμε που οφείλεται ένα τόσο χαμηλό ποσοστό επιβίωσης  που υποδεικνύεται από την αποτυχία αυτών των αποκαταστάσεων. Η μικροδιαρροή, η απουσία του ελέγχου της υγρασίας, η συστολή πολυμερισμού, η τεχνική συγκόλλησης, τα κενά, το μέγεθος της αποκατάστασης κ.ά. υποδεικνύονται ως πηγές αυξημένης αποτυχίας. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών αποτυχίας μας έχει βοηθήσει να δημιουργήσουμε καλύτερες τεχνικές, εφαρμόζοντας μια αυτοματοποιημένη διαδικασία με υλικά που είναι ιδανικότερα για χρήση σε οπίσθιες αποκαταστάσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι το εξής:

-Να προλάβουμε τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της επανορθωτικής διαδικασίας.

-Να απλοποιήσουμε και ελαχιστοποιήσουμε τα κλινικά βήματα για την πρόληψη της πραγματοποίησης σφάλματος.

-Να επιταχύνουμε τη διαδικασία για να βοηθήσουμε την πρόληψη μόλυνσης από υγρασία.

-Να εξακριβώσουμε τον κατάλληλο πολυμερισμό του συγκολλητικού παράγοντα και της ρητίνης.

 Υπάρχουν ρητίνες που είναι ειδικά σχεδιασμένες για να πολυμεριστούν σε αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα ενώ έχουμε μειωμένη συστολή πολυμερισμού και μειωμένη τάση πολυμερισμού έναντι των κλασικών σύνθετων ρητινών. Συστήνεται λοιπόν να ελέγχετε συχνά τη λυχνία σας για να είστε βέβαιοι πως διανέμει την απαιτούμενη ενέργεια για τον πολυμερισμό των υλικών που χρησιμοποιείτε. Ο ακατάλληλος πολυμερισμός αποτελεί από μόνος του ένα από τα βασικά αίτια της πρώιμης αποτυχίας μιας έμφραξης ρητίνης. Οι ρητίνες μαζικής πλήρωσης ενδείκνυνται για χρήση στην οπίσθια οδοντοφυία και βοηθούν όχι μόνο στην επιτάχυνση της διαδικασίας αλλά και στην εξάλειψη βημάτων με συνέπεια να συμβάλλουν στην εξάλειψη του σφάλματος στη διαδικασία.