Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Οδοντίατροι, προστάτες κατά του καρκίνου

Οδοντίατροι, προστάτες κατά του καρκίνου

Είναι από τις ασθένειες που αποτελούν τις πιο θανατηφόρες για τον άνθρωπο. Ο καρκίνος και οι μορφές του, βασανίζουν την παγκόσμια Κοινότητα, με τους επιστήμονες να δίνουν μάχη καθημερινά για να καταφέρουν κάποια στιγμή να δώσουν λύση σε αυτό το πρόβλημα. Μέχρι να γίνει αυτό οι πολίτες οφείλουν να προσέχουν τα σημάδια, να προστατεύουν τους εαυτούς τους και να ακολουθούν τις ιατρικές συμβουλές για να μειώνουν τις πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωποι με τον καρκίνο.

Μια από τις πλέον συνηθισμένες μορφές του είναι ο καρκίνος του στόματος. Ένας καρκίνος που προκαλείται κυρίως λόγω της κακής συμπεριφοράς των πολιτών, προς το ίδιο τους το στόμα. Είναι μια επικίνδυνη νόσος, η πρόληψη της οποίας συχνά αμελείται λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Η πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί στον στοματοφάρυγγα (μάγουλα, γλώσσα, χείλη, υπερώα, αμυγδαλές) και τον λαιμό (τράχηλος), δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον εντοπισμό της καθώς τα συμπτώματά της, μεταξύ των οποίων αιμορραγία και πληγές στη στοματική κοιλότητα, μούδιασμα στο κάτω χείλος και το πηγούνι ή αλλοιώσεις στη φωνή, δεν είναι πάντα ευδιάκριτα και ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια.

Αν και κάποια στοιχεία σχετικά με την ασθένεια είναι ανησυχητικά – αυξανόμενος επιπολασμός σε ηλικίες κάτω των 50 ετών - ακόμη και σε νέους 20 έως 40 ετών - μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης άλλου παρεμφερούς τύπου καρκίνου για πρώην ασθενείς με καρκίνο του στόματος, τα ευχάριστα νέα είναι ότι ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο κάποιοι τύποι καρκίνου του στόματος είναι ιάσιμοι.

Σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια μπορούν να είναι οι οδοντίατροι, γιατί μπορούν συχνά να εντοπίσουν προειδοποιητικά σημάδια όπως βλάβες και να κατευθύνουν τον ασθενή προς την κατάλληλη ιατρική ειδικότητα για να προλάβει κάποια αρνητική εξέλιξη. Για αυτό το λόγο, οι πολίτες, παράλληλα με όλες τις άλλες συμβουλές που πρέπει να ακολουθούν, όπως το να μην πίνουν και να μην καπνίζουν, πρέπει να επισκέπτονται τακτικά τους οδοντίατρους.