Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Κορωνοϊός: Τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή - Η επιβεβαίωση των ειδικών

Κορωνοϊός: Τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή - Η επιβεβαίωση των ειδικών

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας. Αυτό σημείωσε πρόσφατα από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν έχει συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης και ότι η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας να πούμε πως οι ειδικοί τόνισαν ότι οι ασθενείς δεν πρέπει να έρχονται στον οδοντίατρο όταν το πρόβλημά τους φθάσει στο απροχώρητο αλλά πρέπει να φροντίζουν για τη στοματική υγεία τους και τους προληπτικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κορωνοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών και τα μέλη της ΕΟΟ θέλουν να αφυπνίσουν μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας η οποία, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του οργανισμού από τη λοίμωξη COVID-19 και την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, η ΕΟΟ διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο πρόεδρος της ΕΟΟ, Αθανάσιος Δεβλιώτης και η γ.γ. της ΕΟΟ, Μαρία Μενενάκου.

«Ο κορωνοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών», ανέφερε η κ. Μενενάκου, προσθέτοντας ότι από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες.

«Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα», σημείωσε. Πέρα από τον προφανή λόγο, που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, όπως είπε η κ. Μενενάκου, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις. Ένας από αυτούς είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας.

«Όταν δουλεύουμε με το σώμα μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται φθορά στα δόντια διότι η φυσιολογική στάση του ανθρώπινου σώματος κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση», τόνισε. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.              

«Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το "κλειδί" της σωματικής και ψυχικής μας υγείας», επεσήμανε ο κ. Δεβλιώτης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία τήρησης όλων των μέτρων πρόληψης διασποράς των ιών και διατήρησης της υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.