Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Η στοματική υγεία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η στοματική υγεία επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Η στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μητέρα και το έμβρυο. Ενώ οι φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν σίγουρα να προκαλέσουν προβλήματα στοματικής υγείας, οι προϋπάρχουσες καταστάσεις στοματικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και του αγέννητου παιδιού της. Οι οδοντίατροι μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς τους «εκπαιδεύοντάς» τους σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο προϋπάρχουσων οδοντικών παθήσεων, καθώς και τη διάγνωση και τη θεραπεία οδοντικών παθήσεων που μπορούν να αναπτυχθούν με ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προϋπάρχουσα ασθένεια

Αρκετές προϋπάρχουσες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την εγκυμοσύνη. Κατά την εξέταση της στοματικής υγείας, μελέτες υποστηρίζουν ότι οι έγκυες γυναίκες με προϋπάρχουσα περιοδοντική νόσο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για απρόοπτα αποτελέσματα εγκυμοσύνης, όπως ο πρόωρος τοκετός,  η γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος και η ανάπτυξη προεκλαμψίας. Για παράδειγμα οι γυναίκες με περιοδοντίτιδα έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Οι επιπλοκές της πρόωρης γέννησης μπορεί να περιλαμβάνουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις, μείωση της ανάπτυξης και προβλήματα ακοής.

Ζητήματα στοματικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο πλακούντας παράγει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνου και άλλες ουσίες. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ουλίτιδα, ευαισθησία στα ούλα σε ερεθιστικά και πυγενικά κοκκιώματα. Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να παραμελήσουν τη δική τους στοματική φροντίδα για να επικεντρωθούν στην υγεία και την ευημερία του μωρού τους. Αυτό οδηγεί σε μακροχρόνια παραμονή οδοντικής πλάκας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι περίπου το 60% έως το 75% των εγκύων έχουν ουλίτιδα. Επιπλέον, ο εμετός που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί όξινο περιβάλλον στην στοματική κοιλότητα. Η οξύτητα μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση και αποσύνθεση της δομής των δοντιών.

Τελειώνοντας θα πρέπει να πούμε ότι πολλές γυναίκες διστάζουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάτι λανθασμένο, καθώς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι απολύτως ασφαλές να μεταβούν στον οδοντίατρο τους. Είναι δε άξιο αναφοράς ότι πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιβεβλημένη η πλήρης στοματική εξέταση.

Τέλος από την πλευρά τους οι οδοντίατροι πρέπει να επικοινωνούν την ανάγκη που υπάρχει για τους κινδύνους που διατρέχουν οι εγκυμονούσες, εφόσον παραμελήσουν τα δόντια τους.