Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Η οδοντική ιατρική ύπνου μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία

Η οδοντική ιατρική ύπνου μπορεί να βελτιώσει τη γενική υγεία

Το οδοντικό φάρμακο ύπνου εμφανίζεται με πολλές μορφές για τη θεραπεία της αναπνευστικής διαταραχής του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου (OSA).

Αυτά τα πρωτόκολλα θεραπείας περιλαμβάνουν συσκευές προόδου της κάτω γνάθου, συσκευές επέκτασης της υπερώας, χειρουργικές προσεγγίσεις όπως προαγωγή γνάθου και στοματική μυολειτουργική θεραπεία ως εναλλακτικές για άλλες μη οδοντικές μεθόδους, όπως συνεχής θετική πίεση αεραγωγού (CPAP). Θεραπεύοντας προβλήματα αναπνευστικής οδού, αναπνοής και ύπνου χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες θεραπείες οδοντιατρικού ύπνου, το οδοντιατρικό επάγγελμα μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική υγεία των ασθενών, τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο έλεγχος της αστάθειας των άνω αεραγωγών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της κατάρρευσης του άνω αεραγωγού, καθώς η διαλείπουσα υποξία μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή.

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας προδιάθεσης για πολλές συστηματικές ασθένειες, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, άνοια, προβλήματα συμπεριφοράς, μεταβολική δυσλειτουργία, παχυσαρκία, διαβήτης, συστηματική φλεγμονή και στυτική δυσλειτουργία. Οι οδοντίατροι μπορεί να παρέχουν αρχικές εξετάσεις, επειδή το ροχαλητό, η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλα στοματικά σημάδια και συμπτώματα είναι σημαντικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οδοντίατροι μπορούν να καθοδηγήσουν τους ασθενείς να αναζητήσουν οριστική διάγνωση πριν από οποιαδήποτε θεραπεία για τη βελτίωση της συνολικής υγείας. Οι οδοντίατροι, επομένως, έχουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο, την ανίχνευση και την πρόληψη συστημικών ασθενειών, όπως η άπνοια.

Υπέρταση

Η υπέρταση είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας και πιθανής τύφλωσης, οι οδοντίατροι μπορούν να αντιμετωπίσουν τη θεραπεία της υπέρτασης, συνταγογραφώντας συσκευές που έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία του OSA.

Σε μία μελέτη, η θεραπεία από του στόματος για το OSA αποδείχθηκε επιτυχής σε ασθενείς με ιστορικό υπέρτασης και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μείωση του δείκτη άπνοιας και της αρτηριακής πίεσης επιτεύχθηκε σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια OSA μετά από θεραπεία από του στόματος, βελτιώνοντας τόσο την καρδιαγγειακή τους κατάσταση όσο και τη γνωστική τους ικανότητα. Επομένως, ενώ οι οδοντίατροι λαμβάνουν τακτικά μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης σε πολλούς ασθενείς, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη θεραπεία τέτοιων τύπων καταστάσεων, έστω και έμμεσα, μέσω της παροχής θεραπειών στοματικής συσκευής για OSA.

Παχυσαρκία

Οι τακτικές επισκέψεις ασθενών στο οδοντιατρείο παρέχουν την ευκαιρία  να ελέγχουν για παιδιατρική και ενήλικη παχυσαρκία, η οποία είναι μια επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ γνωστό ότι τόσο η παχυσαρκία όσο και ο διαβήτης σχετίζονται με OSA. Οι γενικοί οδοντίατροι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος σε ενήλικες, καθώς και συμπεριφορές τρόπου ζωής που αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά. Με τη σειρά της, η παχυσαρκία σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθολογίες, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και άλλες συστηματικές καταστάσεις, όπως ο διαβήτης. Η παχυσαρκία έχει επίσης τροποποιητικά αποτελέσματα σε παράγοντες που χρησιμοποιούνται για συνειδητή καταστολή σε ορισμένες οδοντικές επεμβάσεις. Ένας οδοντίατρος μπορεί επομένως να ακολουθήσει μια διεπιστημονική προσέγγιση τόσο στην παχυσαρκία όσο και στην πρόληψη του διαβήτη λόγω των σχέσεων μεταξύ της παχυσαρκίας και της αναπνοής.

 

Διαβήτης

Ο συσχετισμός μεταξύ παχυσαρκίας και διαβήτη περιγράφεται καλά στην ιατρική βιβλιογραφία και οι οδοντίατροι πρέπει να το εξετάσουν. Ο διαβήτης φτάνει σε επιδημικές αναλογίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι οδοντίατροι γνωρίζουν επίσης ότι ορισμένες φλεγμονώδεις αποκρίσεις στην περιοδοντίτιδα μπορούν να οδηγήσουν σε υπεργλυκαιμία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του προ-διαβήτη, του διαβήτη τύπου 2 και του διαβήτη κύησης. Επιπλέον, επειδή η περιοδοντίτιδα και ο διαβήτης έχουν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, η περιοδοντική θεραπεία ρυθμίζει τον προ-διαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2 σε άτομα βελτιώνοντας τον γλυκαιμικό έλεγχο. Οι οδοντίατροι μπορούν να εντοπίσουν και να μειώσουν τους παράγοντες κινδύνου συμβουλεύοντας τους ασθενείς τους να σταματήσουν το κάπνισμα, να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης και να πάρουν επαρκή ποιότητα ύπνου σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τη γενική υγεία τους.

 Ύπνος

Ο ανεπαρκής ύπνος καταστέλλει την ανοσία και προάγει τη φλεγμονή. Σε μια μελέτη, τα παιδιά με μικρότερη διάρκεια ύπνου είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο σιελογόνο και  οι δύο αυτές παράμετροι σχετίζονται με αυξημένη φλεγμονή των ούλων.  Το παιδιατρικό OSA σχετίζεται με συμπεριφορές και μαθησιακές δυσκολίες, νυκτερινή ενούρηση και πιθανώς καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Σε ενήλικες, η νευρογνωστική μείωση και η άνοια σχετίζονται τόσο με τη γήρανση όσο και με τον μειωμένο ύπνο. Μπορεί επίσης να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ περιοδοντικής νόσου και OSA, δεδομένου ότι η συστηματική φλεγμονή και το στρες σχετίζονται με μικρότερη διάρκεια ύπνου, η οποία αποτελεί παράγοντα προδιάθεσης για περιοδοντίτιδα. Επιπλέον, το OSA πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο συνδρόμου καψίματος στο στόμα και ενδεχομένως να απαιτούνται οδοντιατρικές θεραπείες που αντιμετωπίζουν άμεσα το OSA με πρωτόκολλα ιατρικής ύπνου.

 

Στοματική, συστημική και γνωστική υγεία

Ελλείψει ποιοτικού ύπνου, οι ασθενείς μπορούν να παρουσιάσουν ένα ευρύ φάσμα στοματικών προβλημάτων υγείας. Εξαιτίας αυτού, οι οδοντίατροι είναι σε μοναδική θέση να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν ήπια έως μέτρια OSA. Επιπλέον, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι ορισμένες στοματικές δομές σε νεογνά και τα παιδιά μπορούν αργότερα να οδηγήσουν σε OSA σε ενήλικες. Οι επαγγελματίες της στοματικής υγείας είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τη ζωτική σχέση μεταξύ του ύπνου και της συνολικής υγείας, να εντοπίσουν προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια των οδοντιατρικών αξιολογήσεων υγείας και να χρησιμοποιήσουν ερωτηματολόγια και αξιολογήσεις ύπνου για να καθορίσουν παραπομπές για οριστική διάγνωση πριν από τη θεραπεία.