Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Επανασυγκόλληση και ανασύσταση άνω κεντρικών τομέων με κάταγμα

Επανασυγκόλληση και ανασύσταση άνω κεντρικών τομέων με κάταγμα

Το οξύ οδοντικό τραύμα των προσθίων δοντιών είναι ένα συχνό συμβάν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Τα δόντια που υφίστανται κάταγμα συχνότερα είναι οι τομείς της άνω γνάθου, περιλαμβάνοντας μόνο την αδαμαντίνη, την αδαμαντίνη και την οδοντίνη ή σε ακραία περιστατικά, αποκάλυψη του πολφού, πολύ συχνά χωρίς κάταγμα της ρίζας. Αντίθετα με τη σχετικά αργή απώλεια δοντιού λόγω οδοντικής τερηδόνας ή αποτριβής των δοντιών, το οξύ οδοντικό τραύμα είναι μια άμεση, συχνά επώδυνη απώλεια φυσικής οδοντικής ουσίας. Ακόμη, η εμπλοκή του πολφού περιπλέκει την αρχική και τη μακροπρόθεσμη θεραπεία, θέτοντας σε κίνδυνο τα δόντια που έχουν επηρεαστεί και απαιτώντας περιοδική παρακολούθηση.

Η στρατηγική διαδοχικής θεραπείας για το οξύ οδοντικό τραύμα είναι η αποκατάσταση της υγείας, ακολουθεί η λειτουργία και τέλος η επίτευξη αποδεκτής αισθητικής. Οι σύγχρονες οδοντιατρικές σύνθετες ρητίνες και οι τεχνικές άμεσης συγκόλλησης επιτρέπουν τη μίμηση της οδοντικής μορφολογίας, καθώς και των οπτικών και των μηχανικών ιδιοτήτων. Τα πλεονεκτήματα μιας άμεσης προσέγγισης είναι ότι είναι ελάχιστα επεμβατική, δεν απαιτεί επιπλέον αφαίρεση οδοντικής ουσίας. Όμως έχει ευαισθησία τεχνικής, απαιτώντας υπομονή και σχολαστική εκτέλεση.

Σαν συμπέρασμα αυτό που μπορεί να διεξαχθεί είναι ότι το οξύ οδοντικό τραύμα είναι οδυνηρό για τον ασθενή και δύσκολο για τον κλινικό. Μετά από την αρχική επείγουσα θεραπεία για την ανακούφιση από τον πόνο και τη σήψη, ο στόχος είναι να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό δόντι. Η αποκατάσταση της υγείας, της λειτουργίας και της αισθητικής, μπορεί να επιτευχθεί με άμεσες προσεγγίσεις που αφαιρούν επιπλέον οδοντική ουσία, κάτι το οποίο επιβαρύνει περαιτέρω το κατεστραμμένο δόντι.

Η ανασύσταση με ελεύθερο χέρι, καθοδηγούμενη από έναν δείκτη σιλικόνης, είναι συντηρητική και ελάχιστα επεμβατική, αλλά απαιτεί έναν βαθμό υπομονής και γνώσης του κλινικού και αντοχή των μεγάλων ραντεβού από τον ασθενή. Τα διασωσμένα και χρησιμοποιήσιμα θραύσματα των δοντιών είναι ιδανικά για την επαναφορά των δοντιών στην προηγούμενη μορφολογία και αισθητική τους.