Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Γιατί είναι αναγκαία η καλή ποιότητα του αέρα σε ένα οδοντιατρείο

Γιατί είναι αναγκαία η καλή ποιότητα του αέρα σε ένα οδοντιατρείο

Ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στα οδοντιατρεία. Ένα από τα δεδομένα που έχουν αλλάξει είναι o ακόμη μεγαλύτερος έλεγχος της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Όπως είναι φυσικό, επηρεάστηκαν και τα οδοντιατρεία, ειδικά στις αρχές της πανδημίας, που δεν υπήρχε σαφές πρωτόκολλο λειτουργίας.

Πλέον, εθνικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί που αφορούν την υγεία, έχουν θεσπίσει πολλές οδηγίες και κανονισμούς για την επαναλειτουργία των φυσικών χώρων. Ωστόσο, κανείς δεν είναι αρκετά σαφής για τον σωστό αερισμό τους. Για τα οδοντιατρεία, αυτό σημαίνει κάτι περισσότερο από απλό φιλτράρισμα του αέρα σύμφωνα με το dentaleconomics.com.

Το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων της Αμερικής συνιστά τη χρήση φορητής μονάδας υψηλής απόδοσης φιλτραρίσματος του αέρα (HEPA) και κατά τη διάρκεια και μετά από μια διαδικασία δημιουργίας αερολύματος. Οι περισσότεροι βέβαια δεν διαθέτουν τέτοιες συσκευές, επομένως μετά από κάθε ραντεβού δίνουν ένα χρονικό περιθώριο 15-30 λεπτών ανάμεσα στα ραντεβού προκειμένου να απολυμανθεί και να αεριστεί ο χώρος εξέτασης. Οι οδηγίες είναι ευρείες και πολλοί οδοντίατροι αναρωτιούνται πώς μπορούν να κατοχυρώσουν την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού τους για όσο χρόνο παραμένουν στο οδοντιατρείο. Σε αυτό το άρθρο, θέλοντας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια σας να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του ιατρείου σας, θα μιλήσουμε για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Η εναλλαγή του αέρα εσωτερικών χώρων ορίζεται ως η ανανέωση της ατμόσφαιρας σε ένα συγκεκριμένο κλειστό χώρο, που έχει σαν σκοπό την απομάκρυνση μικροβίων, οσμών και άλλων συστατικών του αέρα που μπορεί να είναι επιβλαβή. Σε ένα οδοντιατρικό περιβάλλον, τα σταγονίδια αερολύματος προέρχονται από διάφορες πηγές και διαδικασίες, όπως από τα στόματα των ασθενών και την αναπνοή τους, από τη χρήση κάποιων εργαλείων, όπως υπερηχητικές χειρολαβές χωρίς ελαστικό φράγμα και σύριγγες αέρα-νερού. Επειδή τα σταγονίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και εξαπλώνονται σε μεγάλες αποστάσεις, αυξάνεται ο κίνδυνος των μολύνσεων. Επιπλέον, υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών ακόμη και μετά την αποχώρηση του μολυσμένου ατόμου από το ιατρείο. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αυξηθεί η συχνότητα που αερίζεται ένα δωμάτιο.

Σχέδιο διασφάλισης

Αφού κατανοήσετε τη σημασία της ανανέωσης του αέρα, είναι καιρός να εφαρμόσετε ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί η ποιότητα του. Όπως αναφέραμε, στα περισσότερα οδοντιατρεία, προκειμένου να απολυμανθεί και να αεριστεί ο χώρος δίνεται ένα χρονικό περιθώριο 30 λεπτών. Σε γενικές γραμμές, ένα σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού διενεργεί περίπου οκτώ φιλτραρίσματα του αέρα την ώρα σε ένα δωμάτιο 1.000 τετραγωνικών μέτρων, φτάνοντας τον χρόνο αναμονής του ασθενούς στα 35 λεπτά. Προσθέτοντας σε αυτό και την συσκευή υψηλής απόδοσης φιλτραρίσματος του αέρα, προστίθενται άλλα 10 φιλτραρίσματα, γεγονός που μειώνει τον χρόνο αναμονής στα 18 λεπτά.

 

Οι φορητές συσκευές φιλτραρίσματος του αέρα είναι η πιο κοινή και αποτελεσματική λύση για τον καθαρισμό του αέρα σε ένα οδοντιατρείο, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές που μπορείτε να επιλέξετε. Δεδομένου ότι το φίλτρο HEPA είναι μια πρόταση του Κέντρου Ελέγχου των Λοιμώξεων, θα επικεντρωθούμε στους διαφορετικούς τύπους τεχνολογιών που διατίθενται για την απομάκρυνση των οσμών και των πτητικών οργανικών ενώσεων.

Εναλλακτικές τεχνολογίες

Ιονιστές: απελευθερώστε ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα στον αέρα για να προσελκύσετε τα σωματίδια, επιτρέποντας στα ιόντα να προσκολληθούν σε αυτά, έτσι ώστε να συσσωρευθούν και να απομακρυνθούν από τον αέρα.

Γεννήτριες όζοντος: προκαλούν χημική αντίδραση με τους αέριους ρύπους. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού, μια γεννήτρια όζοντος «θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την απολύμανση μη κατειλημμένων χώρων. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σε κατειλημμένους χώρους».

Φίλτρα άνθρακα: ο άνθρακας είναι πολύ αποτελεσματικός στην απομάκρυνση των οσμών και των πτητικών οργανικών ενώσεων, αλλά συχνά επεξεργάζεται με χημικά πρόσθετα για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του, τα οποία μπορεί να καταλήξουν στον φιλτραρισμένο αέρα.

Τεχνολογία γήινων ορυκτών: αυτή η πρόσφατη τεχνολογία της EnviroKlenz αποτελείται από τρία γήινα ορυκτά, που παγιδεύουν και εξουδετερώνουν τις οσμές και τα σταγονίδια, χωρίς να απελευθερώνουν υποπροϊόντα στο περιβάλλον.

Ανάλυση της χρήσης διαφορετικών τεχνολογιών καθαρισμού του αέρα

Αρχικά, ένα σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού είναι ένα σύστημα ρύθμισης του αέρα, που συχνά προορίζεται για τον χώρο ενός ολόκληρου οδοντιατρείου. Το σύστημα αυτό ανακυκλώνει τον αέρα βγάζοντάς τον από μια έξοδο και απορροφώντας τον πάλι από διαφορετικές υποδοχές. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο εάν υπάρχουν βιολογικά ή ρυπαίνοντα αερολύματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο μεταδίδονται σε όλο το οδοντιατρείο. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και με τη χρήση του υψηλής απόδοσης φίλτρου MERV-13, καθώς οι ιοί μπορούν συχνά να το διαπεράσουν και να μπουν στους αεραγωγούς. Εάν δεν είστε προσεκτικοί με το σύστημα θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού, μπορεί να ενισχυθούν και να μεταδοθούν παθογόνα μικρόβια. Από την άλλη, ένα σύστημα sourcecapture είναι χρήσιμο όταν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος έκθεσης ή μετάδοσης. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας όταν το στόμα ενός ασθενούς είναι ανοιχτό για αρκετές ώρες, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υψηλότερος. Το σύστημα sourcecapture τοποθετείται ακριβώς πάνω από την πηγή της μόλυνσης αιχμαλωτίζοντας τον αέρα στο συγκεκριμένο σημείο, μειώνοντας τον κίνδυνο της μετάδοσης. Τέλος, ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα ενός ολόκληρου του δωματίου παρέχει προστασία σε ολόκληρο το δωμάτιο, καθώς εναλλάσσει συνεχώς τον αέρα. Για παράδειγμα, αν κάποιος φτερνιζόταν στο γραφείο σας, θα έχετε τη δυνατότητα να φιλτράρετε τον αέρα σε ολόκληρο το δωμάτιο. Κάθε σύστημα έχει μια σημαντική επίπτωση στην άσκηση της οδοντιατρικής και εσείς πρέπει να επιλέξετε αυτό που ικανοποιεί καλύτερα στις ανάγκες σας.

Αξίζει την επένδυση;

Μια πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Συλλόγου Οδοντιάτρων έδειξε ότι το 72% των ασθενών νιώθει άνετα να μεταβεί σε ένα οδοντιατρείο, το 14% είναι πρόθυμο να πάει, αφού βεβαιωθεί ότι τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και το υπόλοιπο 14% ακόμη δεν νιώθει άνετα να το επισκεφθεί. Οι οδοντίατροι λοιπόν, με τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό, βρίσκονται σε μια συνεχή εγρήγορση και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν τους ασθενείς τους να αισθάνονται ασφαλείς και άνετα στο ιατρείο τους. Η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου είναι ένας καλός τρόπος εκκίνησης.

Είτε επιλέγετε μια συσκευή καθαρισμού του αέρα ολόκληρου δωματίου ή πηγής, θεωρήστε το ως μακροπρόθεσμη επένδυση. Οι συσκευές αυτές απαιτούν και κάποια έξοδα συντήρησης, επομένως να είστε προσεκτικοί με τις τιμές των φίλτρων, την ανθεκτικότητα, καθώς και την εγγύηση της συσκευής. Αυξάνοντας την συχνότητα του αερισμού των χώρων, θα μειώσετε επίσης τον χρόνο αναμονής των ασθενών. Η επένδυσή σας λοιπόν, θα έχει και κερδοφόρα αποτελέσματα.

Όσον αφορά την ασφάλεια του προσωπικού σας, οι συσκευές καθαρισμού του αέρα δεν εξαλείφουν μόνο παθογόνα μικρόβια όπως ιούς και βακτήρια, αλλά και αλλεργιογόνα, σταγονίδια και οσμές. Συγκεκριμένα, το μοντέλο EnviroKlenzAirSystemPlus, έχει δοκιμαστεί έναντι παθογόνων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι εξαλείφει το 99,9% των ιών και των βακτηρίων, σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε με έναν ιό, ο οποίος είναι το ένα τέταρτο του μεγέθους του SARS-CoV-2. Η καλή ποιότητα του αέρα έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει την απόδοση, καθιστώντας το εξαιρετικό πλεονέκτημα για το εργασιακό σας περιβάλλον.