Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Αποκατάσταση ετερόπλευρης οπίσθιας νωδότητας της άνω γνάθου

Αποκατάσταση ετερόπλευρης οπίσθιας νωδότητας της άνω γνάθου

Υπάρχουν δύο επιλογές για την αντιμετώπιση των μερικών νωδών άνω γνάθων: μια κινητή μερική οδοντοστοιχία ή μια επιεμφυτευματική ακίνητη προσθετική εργασία. Η απορρόφηση της άνω γνάθου, σε συνδυασμό με την πνευμάτωση του ιγμορείου άντρου, απαιτεί συχνά προεμφυτευματική χειρουργική, όπως ένθετο / επένθετο μόσχευμα ή ανύψωση ιγμορείου πλευρικά ή διαμέσου της φατνιακής ακρολοφίας που θα επιτρέψει την τοποθέτηση κανονικών εμφυτευμάτων.

Ολικώς και μερικώς νωδές άνω γνάθοι

Το αρχικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία ολικών νωδών άνω γνάθων διεξάχθηκε χρησιμοποιώντας δύο ζυγωματικά εμφυτεύματα και δύο ή τέσσερα κανονικά εμφυτεύματα τοποθετημένα στην πρόσθια περιοχή της άνω γνάθου. Στην περίπτωση πολύ προχωρημένης ατροφίας της άνω γνάθου, μπορεί τώρα να επιτευχθεί η τοποθέτηση ενός τετραπλού ζυγωματικού εμφυτεύματος: σε κάθε πλευρά της άνω γνάθου τοποθετούνται ένα παραδοσιακό ζυγωματικό εμφύτευμα γομφίου και ένα επιπλέον ζυγωματικό εμφύτευμα κυνόδοντα. Η θεραπεία της ετερόπλευρης οπίσθιας νωδότητας πρέπει να θεωρείται ως υψηλή προτεραιότητα  λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια μασητικής ικανότητας. Υπαρχει ταχεία απορρόφηση οστού της φατνιακής ακρολοφίας αμέσως μετά την εξαγωγή του δοντιού.

Η τοποθέτηση ενός ζυγωματικού εμφυτεύματος σε αυτή την κατάσταση δεν είναι διαθέσιμη λαμβάνοντας υπόψη την εμβιομηχανική πλευρά. Το ζυγωματικό εμφύτευμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα εμφυτεύματα για να επιτραπεί η σταθεροποίηση της αποκατάστασης. Αυτή η λύση μπορεί να εξετάζεται ως επιλογή μόνο στην περίπτωση εξαγωγών των γομφίων σε συνδυασμό με την εκγόμφωση των προγομφίων.

Με βάση τα παραπάνω, το συμπέρασμα που μπορεί να βγει είναι ότι η αποκατάσταση της ετερόπλευρης οπίσθιας νωδότητας της άνω γνάθου με ζυγωματικά και κανονικά εμφυτεύματα ή με ζυγωματικά, κανονικά και πτερυγοειδή εμφυτεύματα είναι μια επιτυχημένη εναλλακτική της προσέγγισης με μόσχευμα.

Είναι σημαντικό τέλος να παρατηρήσουμε ότι η επιτυχής τοποθέτηση ζυγωματικών και πτερυγοειδών εμφυτευμάτων απαιτεί άριστη γνώση της ανατομίας.