Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
To πρόβλημα των λευκών κηλίδων και μια νέα μέθοδος

To πρόβλημα των λευκών κηλίδων και μια νέα μέθοδος

Ένα πρόβλημα που κάνει την εμφάνιση του συχνά είναι αυτό των λευκών κηλίδων. Οι βλάβες απομεταλλικοποίησης λευκής κηλίδας εμφανίζονται συχνά μετά από την ορθοδοντική θεραπεία.

Μάλιστα κάποια δόντια είναι πιο επιρρεπή στην απομεταλλικοποίηση. Η άνω ουλική περιοχή της επιφάνειας της χειλικής αδαμαντίνης είναι η περιοχή που επηρεάζεται συχνότερα, όπως αναφέρει ο DrDerekMahonyσε άρθρο του στο Dentorama.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά από την αφαίρεση των ακίνητων συσκευών, υπάρχει μια μείωση στο μέγεθος και την εμφάνιση της λευκής κηλίδας πιθανώς λόγω της δράσης του σάλιου. Έχουν προταθεί διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι απομεταλλικοποίησης. Είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι το φθόριο δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε υψηλή συγκέντρωση, καθώς έχει την τάση να προλαμβάνει την απομεταλλικοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε άσχημη χρώση. Όμως χαμηλές συγκεντρώσεις φθορίου μπορούν να βοηθήσουν την απομεταλλικοποίηση, όπως εκείνες που απαντώνται σε υλικά καζείνης/ φωσφορικού ασβεστίου. Επιπλέον είναι βοηθητική η διέγερση της ροής του σάλιου μασώντας τσίχλες χωρίς ζάχαρη.

Μια μέθοδο που προτείνει ο καθηγητής είναι μια επαναστατική προσέγγιση, με το Icon, μια μικροεπεμβατική τεχνολογία, μέσα από την οποία η απομεταλλικοποιημένη αδαμαντίνη μπορεί να εμφραχθεί και να ενισχυθεί χωρίς τρόχισμα ή αναισθησία. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την πρόοδο των πρώιμων βλαβών της αδαμαντίνης ως το πρώτο τριτημόριο της οδοντίνης με μια απλή διαδικασία χωρίς μη αναγκαία απώλεια υγιούς οδοντικής ουσίας. Η επιφάνεια της λευκής κηλίδας διαβρώνεται με μια γέλη HCI 15% που ανοίγει το σύστημα πόρων της βλάβης. Στη συνέχεια στεγνώνεται με αιθανόλη και ακολουθεί η εφαρμογή του Iconπάνω στη βλάβη με το σύστημα εφαρμογής. Ο εξαιρετικά υψηλός συνντελεστής διείσδυσης του δίνει τη δυνατότητα να διεισδύει μέσα στους πόρους της βλάβης. Στη συνέχεια αφαιρείται το περίσσιο υλικό και το υλικό φωτοπολυμερίζεται. Ο συνολικός χρόνος θεραπείας θα έπρεπε να είναι περίπου 15 λεπτά.

Η θεραπεία των λευκών κηλίδων τερηδονικής αιτιολογίας σε μια επίσκεψη μπορεί να είναι πολύ ελκυστική, ειδικά στους νεαρούς ασθενείς και τους γονείς τους. Σημαντικό τέλος ότι δεν απαιτείται τρόχισμα ή αναισθησία.