Tags

  • οδοντίατροι
  • υγεία
  • οδοντίατρος
  • Γήρανση και στοματική υγεία.
  • 3M
  • Filtek
  • Supreme
  • Flow
Healthcoaching και δόντια

Healthcoaching και δόντια

Ο οδοντίατρος είναι ο επιστήμονας που εμπιστεύεται ο ασθενής του. Το βασικό κομμάτι λοιπόν που καλύπτει είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος το οποίο αντιμετωπίζει ο εκάστοτε ασθενής.

Η θεραπεία είναι το βασικό ζητούμενο. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Γιατί ο οδοντίατρος, πρέπει να βοηθήσει τον ασθενή του να κατανοήσει το πρόβλημα του, φεύγοντας από το ιατρείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 50% των ασθενών φεύγουν από το οδοντιατρείο, χωρίς να έχουν κατανοήσει το πρόβλημα τους, ενώ μόνο ένας στους δέκα συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία και στην όλη διαδικασία όπως αυτή σχεδιάζεται από τον οδοντίατρο.

Έτσι, πέρα απο την απόλυτη ευθύνη που έχει ο οδοντίατρος, η συνέπεια του παραπάνω συμπεράσματος είναι ότι οι ασθενείς δεν συμβάλλουν από την πλευρά τους στην απόλυτη αντιμετώπιση του προβλήματος τους, αφού δεν αλλάζουν - εφόσον απαιτηθεί - τρόπο ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι ασθενείς είναι ενεργά συμμέτοχοι στη διαδικασία, έχουν καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τι είναι η καθοδήγηση για την υγεία;

Ακριβώς όπως ένας αθλητικός προπονητής μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή να αναπτυχθεί και να υπερέχει σε ένα άθλημα, ένας προπονητής υγείας και ευεξίας μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε να υπερέχει στο να ζήσει τη ζωή του, ακόμη και - ή ειδικά - εάν έχει χρόνιες παθήσεις.

Η διαδικασία προπόνησης είναι παρόμοια με τη θεραπεία ομιλίας, καθώς περιλαμβάνει δύο άτομα που συζητούν ιδέες και ζητήματα, αλλά είναι διαφορετικό στο ότι το άτομο που εκπαιδεύεται βρίσκεται στη θέση του οδηγού, δημιουργώντας τους στόχους του καθώς και τις στρατηγικές για το πώς να φτάσετε αυτοί οι στόχοι.

Οι άνθρωποι τείνουν να προσλαμβάνουν προπονητές υγείας για να τους βοηθήσουν με μια ευρεία ποικιλία θεμάτων υγείας, όπως απώλεια βάρους, μείωση άγχους, διαχείριση χρόνιων παθήσεων, βελτίωση της διατροφής και της άσκησης, διακοπή του καπνού, εθισμός και προσαρμογή σε ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή, σαν καρδιακή προσβολή. Υπάρχει αλληλοεπικάλυψη μεταξύ του τι κάνει ένας προπονητής υγείας και του τι κάνει ένας προπονητής ζωής, αλλά ο τομέας ενός προπονητή ζωής είναι πολύ ευρύτερος και περιλαμβάνει ζητήματα σταδιοδρομίας, προπονητική εκπαίδευση και επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

 «Οι προπονητές»

Μια βασική τεχνική που χρησιμοποιείται από τους προπονητές είναι η κινητήρια συνέντευξη, στην οποία ένας προπονητής υποβάλλει ερωτήσεις ανοιχτού τύπου με σκοπό να βοηθήσει τον πελάτη του να βρει τους δικούς του λόγους αλλαγής. Αντί του γιατρού να λέει, "Πρέπει να χάσετε βάρος", ένας προπονητής μπορεί να ρωτήσει, "Πώς θα μπορούσε η ζωή σας να είναι διαφορετική αν χάσετε το βάρος που προσπαθούσατε να χάσετε;" Η ιδέα, η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε πολλές ερευνητικές μελέτες, είναι ότι οι άνθρωποι που αλλάζουν για τους δικούς τους λόγους, με δικούς τους όρους, είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχουν σε σύγκριση με κάποιον που του λέει τι να κάνει - κάτι που είναι λιγότερο κίνητρο και είναι πιο πιθανό να ενσταλάξει την αντίσταση στην αλλαγή.

Η κινητήρια συνέντευξη έχει επίσης εισέλθει στο ιατρικό επάγγελμα, με μεγάλη επιτυχία. Η θετική ψυχολογία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καθοδήγησης

Η καθοδήγηση λειτουργεί

Η καθοδήγηση είναι αποτελεσματική για άτομα που διαχειρίζονται μια ποικιλία καταστάσεων υγείας. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η καθοδήγηση "οδηγεί σε κλινικά σημαντικές βελτιώσεις σε πολλούς παράγοντες κινδύνου βιοδείκτη σε διαφορετικούς πληθυσμούς". Είναι μια λογική που έχει εφαρμογή και στους ασθενείς των οδοντιάτρων...