Με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη συναντήθηκαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, παραθέτοντάς του μια σειρά ζητημάτων του κλάδου που σχετίζονται τόσο με την στοματική υγεία, όσο και με τις συνθήκες αξιοπρεπούς άσκησης του επαγγέλματος που χρήζουν άμεσης παρέμβασης από την πλευρά της πολιτείας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ Θανάσης Δεβλιώτης, η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΟΟ Νίκος Δέδες, ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. της ΕΟΟ Θανάσης Υφαντής και ο διευθυντής του Υπουργού – Οδοντίατρος, Δημήτρης Κοντός – γνώστης ειδικών συνθήκων του κλάδου.
Οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ τόνισαν την ανάγκη να ξεκινήσει στοχευμένα – έστω στον τομέα της πρόληψης – και ειδικά για τα παιδιά και τους εφήβους – η χρηματοδότηση της οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών με κονδύλια τόσο από τον ΕΟΠΥ όσο και από Ευρωπαϊκούς πόρους, για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Στοματική Υγεία, με έμφαση στην πρόληψη.
Η οδοντιατρική περίθαλψη δεν παρέχεται από το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια. Ο ΕΟΠΠΥ διαθέτει ελάχιστους πόρους για την οδοντιατρική περίθαλψη στο προϋπολογισμό του, οι οποίοι δεν απορροφώνται και κατανέμονται σε άλλους κωδικούς.
Την τελευταία, ιδιαιτέρως, δεκαετία, το ΕΣΥ και η Κοινωνική Ασφάλιση έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί από τη χρηματοδότηση της στοματικής υγείας και την παροχή οδοντιατρικής φροντίδας, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Το επίπεδο στοματικής υγείας του πληθυσμού της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί και οι ανισότητες και αποκλεισμοί έχουν οξυνθεί. Οι ανισότητες πρόσβασης στην οδοντιατρική φροντίδα επιδεινώνονται για τους κατοίκους ακριτικών, δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών από την έλλειψη στελέχωσης των δημόσιων δομών υγειονομικής περίθαλψης με το αναγκαίο οδοντιατρικό δυναμικό.
Αποτελεί εξάλλου πάγιο αίτημα της ΕΟΟ, να συμπεριληφθεί η οδοντιατρική περίθαλψη στον προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέσα από μια νέα ιεράρχηση των αναγκών και προτεραιοτήτων υγείας, σύμφωνης με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
Παράλληλα συζητήθηκαν διεξοδικά η επιτακτική ανάγκη της ψήφισης του νέου Οδοντιατρικού Νόμου λειτουργίας των Οδοντιατρικών Συλλόγων και του κώδικα δεοντολογίας των Οδοντιάτρων, η οφθαλμοφανής ανάγκη με νομοθετική πρωτοβουλία της ανακοστολόγησης των οδοντιατρικών πράξεων, η πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου οδοντιατρικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ΕΣΥ, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΟΟ απαίτησαν από τον Υπουργό Υγείας την στήριξη του για προώθηση ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού για τον οδοντιατρικό κλάδο.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Δεβλιώτης, δήλωσε: “Ευελπιστώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ο διάλογος ήταν παραγωγικός, ο Υπουργός φάνηκε ότι κατανοεί τα προβλήματα μας και πιστεύω ότι θα βρεθούν λύσεις μέσα από εποικοδομητική συνεργασία. Σταθήκαμε με ιδιαίτερη έμφαση στην υποβαθμισμένη στοματική υγεία των συμπολιτών μας και στην υποχρέωση να δοθούν κονδύλια από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, στοχευμένα προς αυτή την κατεύθυνση όσο και στην ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των συναδέρφων μας στα πλαίσια αναβάθμισης του εξοπλισμού τους μέσω ΕΣΠΑ ειδικού σκοπού”.