Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας έχει ως στόχο να αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα του υγιούς στόματος και να προάγει παγκόσμια τη γνώση για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής για όλους/ες – νέους/ες και ηλικιωμένους/ες. Η σπουδαιότητα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έγκειται στο γεγονός ότι το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του/ης, καθώς και ότι πολλές από τις νόσους του στόματος μπορούν να προληφθούν μέσω της αυξημένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Στα στοιχεία που παραθέτονται, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι στοματικές παθήσεις πλήττουν 3,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ η παραμελημένη και μη θεραπευμένη οδοντική τερηδόνα πλήττει περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού (44%). Αυτό σε συνδυασμό με τις νόσους του περιοδοντίου έχει σαν αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 30% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 ετών να μην έχουν τα δικά τους δόντια, ένα βάρος που αναμένεται να αυξηθεί λαμβάνοντας υπόψη τους πληθυσμούς γερνούν, καθιστώντας τις παθήσεις του στόματος τέταρτες κατά σειρά πιο δαπανηρές παθήσεις στη θεραπεία τους. Όπως πολλοί από εμάς μπορεί να έχουμε εμπειρία, οι στοματικές παθήσεις συνδέονται με σοβαρό πόνο και άγχος, όπως άλλωστε και με παραμόρφωση, οξείες και χρόνιες λοιμώξεις, διαταραχές στη διατροφή και τον ύπνο και μπορούν να χαλάσουν την ποιότητα ζωής μας.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται, λόγω της έλλειψης ελέγχου του πόνου τις περισσότερες φορές γιατί η θεραπευτική αντιμετώπιση δεν είναι άμεσα διαθέσιμη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λοιμώξεις οδοντικής αιτιολογίας αποτελούν συχνή αιτία θανάτου σε αυτές τις χώρες.
Οι στοματικές παθήσεις μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της ζωής, από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθηση μας μέχρι το σχολείο, την εργασία, τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους. Μπορούν, επίσης, να οδηγήσουν σε κοινωνική απομόνωση και μείωση των εισοδημάτων. Η στοματική υγεία είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της γενικής υγείας και της ευεξίας. Όπως αναφέρουν και οι οδηγίες της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περιπτώσεις που παρατηρούνται οιδήματα, παχύνσεις, εξογκώματα ή διαβρωμένες περιοχές στα χείλη, τα ούλα ή άλλες περιοχές μέσα στο στόμα τα οποία δεν υποχωρούν.
Επιπρόσθετα, λευκές ή ερυθρές (αλλά και συνδυασμός τους) βλάβες στο στόμα πρέπει να εξετάζονται από ειδικό, όπως και περιπτώσεις ανεξήγητης αιμορραγίας στην περιοχή. Σίγουρα επίσης να διερευνηθούν περιπτώσεις με ανεξήγητο μούδιασμα ή πόνο και υπερευαισθησία στο πρόσωπο, το στόμα, τα χείλη ή το λαιμό. Επίμονες πληγές ή έλκη στο πρόσωπο, το λαιμό ή το στόμα που αιμορραγούν εύκολα και δεν επουλώνονται μέσα σε δύο – τρεις εβδομάδες πρέπει να εξετάζονται από ειδικό. Καταστάσεις όπως δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση, την ομιλία ή την κίνηση της γνάθου ή της γλώσσας ή αλλαγή στον τρόπο που τα δόντια ή οι οδοντοστοιχίες εφαρμόζουν μεταξύ τους πρέπει να μας θορυβήσουν.
Μπες στο επίσημο site του FDI και μάθε περισσότερα για τις ενέργειες του οργανισμού.