Η διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) έχει φέρει εξελίξεις και στην οδοντιατρική βιομηχανία.
Συγκεκριμένα η 74η σύνοδος της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του ΠΟΥ ενέκρινε ψήφισμα για την στοματική υγεία που ζητά από τον ΠΟΥ να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, μια παγκόσμια στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών στοματικών ασθενειών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το ψήφισμα υποβλήθηκε από τη Σρι Λάνκα, μαζί με άλλα κράτη μέλη της ΠΟΥ, σε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΠΟΥ τον περασμένο Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Δρ. Habib Benzian, αναπληρωτή διευθυντή για την παγκόσμια υγεία και πολιτική στο New York University WHO Collaborating Center, σημείωσε την πρώτη φορά από το 2007 ότι ο ΠΟΥ είχε υιοθετήσει ένα ψήφισμα που εστιάζει στη βελτίωση της στοματικής υγείας. Κατά την έγκριση του ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας ζήτησαν από τον ΠΟΥ να:
-καταρτίσει μια παγκόσμια στρατηγική για τον χειρισμό στοματικών ασθενειών που θα εξεταστούν από τους οργανισμούς του ΠΟΥ έως το 2022
-καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την στοματική υγεία έως το 2023 και τις λοιμώξεις που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τη συζήτηση που προηγήθηκε της έγκρισης του ψηφίσματος προέκυψε μια σαφής συναίνεση «ότι οι παρεμβάσεις στοματικής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να συμπεριληφθούν σε καθολικά προγράμματα κάλυψης υγείας».
Οι οδοντιατρικοί οργανισμοί
Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία FDI, μαζί με τη Διεθνή Ένωση για την Οδοντιατρική Έρευνα (IADR), έδωσαν γρήγορα μια δήλωση προς υποστήριξη του ψηφίσματος της συνέλευσης και προέτρεψαν την επιστημονική κοινότητα να ενσκήψει πάνω σε αυτά τα καίρια ζητήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως επισημάνθηκε ότι η στοματική υγεία είναι αναπόσπαστο μέρος της συστημικής υγείας σε όλο τον κόσμο.